Ľ V - W

Wat is dit?

VERDOEN
Opnieuw doen, herhalen.

VERNEEMSTOK
Ook weer zo'n typsch Zaans woord. Het betekent even hier en daar wat luisteren of er achter te komen hoe het nu eigenlijk werkelijk in elkaar zit. Ook werd er gezegd "Effe Kloke".

WARSIG
Weerzinwekkend, vies, morsig, smerig "Wat ziet dat beest er warsig uit".

WARSKIP
Als je een paar dagen ging logeren ging je "Te warskip". In Zaandam bestond tot voor kort nog een danscafe met deze naam. Trouwens, logeren kan er niet.

WEEG
Simpel en eenvoudig: een houten muur of wand. Probeer maar eens de volgende zin te ontcijferen: "Met je hutte 'n prookie in de weeg hengste" (om over een "getrapte weeg" maar te zwijgen ;-)). Wie vinden trouwens meteen een ander typisch Zaans woord, namelijk "Prookie", maar dat begrijpt u nu wel. Een prookie is een haakje. De Zaanse huizen hebben trouwens ook vaak een getrapte weeg. Dan zijn de planken niet tegen elkaar aan, maar over elkaar getimmerd.

WIT OVERHEMPIE AN EN NIEZZELEERD.
Wat is dit toch een mooi taalgebied. Weer zo'n uitdrukking voor kantoorklerken die soms een beetje stossig overkomen. Misschien eens leuk om tegen je chef te zeggen, maar de redactie neemt hiervoor geen enkele verantwoording ;-).

WITTELE
Of het echt Zaans is weten we niet, maar het plafond werd inderdaad bij ons thuis "gewitteld". In Oostzaan werd trouwens gewitteld en de rest van de Zaanstreek sprak van "witselen".

WORFEL
De houten sluiting op een deur of (tuin-)poort.

WRIKBILLE
Weer zo een fantastisch woord dat door iedereen begrepen werd. Schuif onrustig op je stoel heen en weer dan ben je aan het "wrikbille".


[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Mijn vrienden / buddies

Alle beetjes helpen

  • Help slachtoffers aardbeving AziŽ

Vraag & Aanbod

Terug naar ZaanNet

  • Klik op onderstaande afbeelding.

Teller


Copyright 2002-2018