» S - T - U

Wat is dit?

SKEL
De bel dus. In het Zaans wordt de "sch" altijd als "sk" uitgesproken.

SKAITHOIS
We zaten al te wachten op iemand die dit woord onder onze aandacht zou brengen. (Bedankt Hans en Louis ;-). Moeten we het voor de rest van Nederland nog vertalen. Vooruit dan maar. Dit is het Zaanse woord voor WC, of toilet als u het netter wilt hebben.

SLABONEN
De rest van Nederland noemt deze groente gewoon sperciebonen.

SKAFTEN
De Zaanse arbeider lunchten niet tussen de middag maar stopten even met werken op te "skaften". Ook de vraag "Wat skaft de pot?" (Wat even we?) komt nog dagelijks voor.

SKAITLAISTER
Dat is een bangerik.

SKRAIVIE
Daar herkennen we makkelijk het werkwoord schrijven in. Met een beetje doordenken kom je dan uit op een "pen".

SKROKEN
Het beste te vertalen als "aankoeken". De pan kan bijvoorbeeld geskrookt zijn, maar ook als je te dicht bij de kachel zit kan je skroken; "schroeien". Als het eten te lang warm moest blijven dan stond het ook te skroke (te verpieteren).

SLIKWORTEL
Het is oranje en is goed voor je ogen. Natuurlijk: een winterpeen. De Zaankanter had wat moeite met het wegwerken van dit harde geval, vandaar de naam "slikwortel".

SLEMME
Hoe krijgt de Zaankanter de rest van Nederland gek. Gebruik te pas en te onpas een paar van de woorden van deze pagina en resultaat is verzekerd. "Slemme" is ook weer zo een raar woord. Het betekent dat een deur of raam een beetje klemt,

SLOBKOUSENAT
Ja, in de Zaanstreek wisten ze voor de smerigste dingen nog de fraaiste woorden te verzinnen. Wie had gedacht dat "slappe koffie" nog een zo genoemd zou worden.

SNAAR
Een makkie: schoonzuster.

SPRAGEN
Als je lekker in het zonnetje zit, ben je šn et sprage".SPROOS
Met al die huidzalfjes komt het nu niet zo vaak meer voor, maar nog niet zo lang geleden kon je huid goed "sproos" zijn. Het betekent ruw, gebarsten.

STIENKOUD
Daar helpt geen dikke trui tegen, het is steenkoud.

STOSSEG
Arrogant opstellen ten opzichte van een groep. Jezelf altijd, niet prettig, presenteren (meestal mannen die dit doen).

Tadder
Het schijnt een echt Zaans woord voor viespeuk of smeerlap te zijn.

TE
In de betekenis van "naar". Herken hier het Engels "to". Zo gaat een Zaankanter niet naar bed maar "te bed". Welterusten!

TEMET
Samenvoeging van de woorde te en met. In de Zaanstreek betekent dit "bijna".

TEMPERE
Tegenwoordig zeggen ze "tintelen". Dat kreeg je als je het koud had. "Me fleke tempere" wil zeggen dat mijn vingers begonnen te tintelen, nadat er vanuit de kou naar binnen (lekker warm) werd gegaan.[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Mijn vrienden / buddies

Alle beetjes helpen

  • Help slachtoffers aardbeving AziŽ

Vraag & Aanbod

Terug naar ZaanNet

  • Klik op onderstaande afbeelding.

Teller


Copyright 2002-2019