» O - P - Q - R

Wat is dit?

OETELE
In andere delen van Nederland ook wel bekend. Als je "an ut oetele bent" dan stuntel je en ben je onhandig. Je kunt ook zeggen "een sloffe oetel". Dat is een luie onzindelijke vrouw.

OMWIJD
Zaans voor "er omheen".

ONK
Misschien ook wel bekend buiten de zaanstreek. Onk is ongelijk. Bijvoorbeeld bij twee niet gelijke schoenen, dan heb je een onk paar.

OPBRIEGELEN
Je bent weer eens te laat thuis voor het warme eten. Moeder de vrouw heeft een prakkie bewaard en briegelt het even op voor je. Lief van d'r dat opwarmen van het eten.

OPSKOILE
Meestal toch bekend als verstoppertje spelen. We herkennen zonder extra inspanning het woord "opschuilen" en dan is de stap naar "verschuilen" snel gemaakt.

ORSE KET
We vertalen het kort: "reuze plezier hebben".

OVERDAN
Nog steeds een bekend Zaans woord, te vertalen als "op weg", "afwaarts gaan" of "op tocht".

OVERHOUWER
Tja, dat krijg je als je op middelbare leeftijd nog niet getrouwd bent, dan wordt je een overhouwer, logisch toch?

OVERZETTERS
Niet echt een Zaans woord, maar wel een Zaans beroep dat de laatste jaren aan het uitsterven is. Overzetters, veelal (huis)vrouwen, hadden een bootje en brachten je, tegen een kleine vergoeding, naar de overkant van het water.

PAALTJE KROIE
Weer een prachtige uitdrukking. Het betekent "een stukje opzij gaan" of "plaats maken".

PEEUWE
"Zit niet zo te peeuwe" zie moeder tegen haar kind. Je was dan aan het zeuren en zaniken.

PEKELE
"Ik ben puur an ut pekele" kon je zeggen als je stond te transpireren.

PEN EN INKEG
Als je erg boos keek, dan keek je puur pen en inkeg.

PENEMISSE
Meteen naar de WC moeten.

PIKVIN
Als man of jongen maakte je dat je weg kwam als je vriendin een "pikvin" bleek te zijn. Ze was dan vinnig en veel te bijdehand.

PLOMP(IE)
Bijna ieder Zaans kind heeft vroeger wel eens in de plomp gelegen (de sloot). Ook is het woord aan te merken als "een scheutje". Vroeger kwam de melkboer met melk langs en sommige klanten kregen een "plompie extra".

PLUSSEL
Beslag voor pannenkoeken en/of oliebollen.

PODJE (PADJE)
Nu we het toch over onsmakelijke zaken hebben. Een podje was een klein groen stukje wat je uit je neus kon pulleken.

PROLPOT
Als niet-rokers hadden wij hier nog nooit van gehoord, maar dit woord schijnt "asbak" te betekenen.

PULLETJE
Van diverse kanten bereikte ons de mededeling dat de de Zaankanter een kuiken of een jong eend een pulletje noemt. Wij weten echter niet of dit woord ook niet in andere delen van Nederland gebruikt wordt. Wel is bekend dat onze verrre familie in limburg na uit uitspreken van dit woord met grote ogen zaten te kijken wat hier nu weer mee bedoeld werd.

PUUR
Dat woord hoort bij de Zaankanter. In bijna elke zin komt het weleens voor. Het werd als "tamelijk" gebruikt. Je kan dus "puur oud" of "puur ziek" zijn.

RAP
"Ha," zult u zeggen, "die weet ik, rap is snel of vlug!" Jammer maar in ons gebied is rap houtzaagsel. Kom maar eens een dierenwinkel binnen en vraag om een zak rap. Wij zijn benieuwd of u inderdaad met een zak zaagsel naar buiten komt.

RISSIG
Dit woord schijnt de betekenis te hebben van "druk, aanwezig, onrustig". Je zegt dan ook van iemand dat hij of zij een rissig type is.

ROIKER
Elke inwoner van de Zaanstreek kent dit woord. U ook? Lees dan de volgende zin, die wij in een klein boekje tegenkwamen dan maar eens heel rustig: "Je kaike zo meukel, je laike wel op je roiker te weze!" Roiker is in ieder geval "in je nopjes zijn".

ROOFIE
Dit schijnt een kostje geronnen bloed op een wondje te zijn. Daar mocht je natuurlijk niet aan pulken![ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Mijn vrienden / buddies

Alle beetjes helpen

  • Help slachtoffers aardbeving AziŽ

Vraag & Aanbod

Terug naar ZaanNet

  • Klik op onderstaande afbeelding.

Teller


Copyright 2002-2019