» L - M - N

Wat is dit?

LAIKE
Als het water met bakken uit de lucht valt houdt de Zaankanter de moed er in en maakt melding dat "et wel te regene laikt". De Zaankanters maken zich daar niet zo druk om.

LAND OVER ZAND
Deze uitdrukking wordt gebruikt als men in de winter over het land en de bevroren sloten loopt.

LEGE ZAKKEN OVERZETTEN
Dat moet je niet doen want dat is "nutteloos werk doen".

LENEGIES AN
Met een beetje goede wil kan je dit vertalen in "langzaam aan". In de Zaanstreek wordt veel industrieel zwaar werk gedaan, maar af en toe moet je wel een beetje "lenegies an doen"

LOIEWAIVEKOST
In deze tijd van afhaal-chinees en magnetron een woord dat de lading eigenlijk niet meer dekt. De letterlijke vertaling is natuurlijk "luiewijvenkost", een maaltijd die even snel in elkaar werd gedraaid.

LOILAKKE
Een oude traditie die nog niet zo lang geleden met grote vuren werd gevierd op de vrijdagnacht voor Pinksteren. Alles wat maar een beetje wilde branden ging vrolijk de vlammen in. Tegenwoordig wordt die feest enigszins door de Gemeente en politie getemperd. Kijk echter niet vreemd op als je het bed uit komt en alle ramen zijn met zeep ingesmeerd en is de antenne van je auto verdwenen.

LOOF
Na een zware dag kon het voorkomen dat je enigszins vermoeid bent. De benen willen dan niet meer zo "loofe biene" zijn het gevolg.

MALTENTEG
Sommige Zaanse huisvrouwen deden hun werk in huis in de ogen van anderen weer veel te goed en was alles overdreven netjes. Maltenteg dus.

MELKKNOP
De knop aan een herenbroek die na het eten wel eens wordt losgemaakt. Het is dan tijd om "oit te boike".

MESTRUKKIE
Of het helemaal juist is geschreven weten we niet, maar het betekent "mislukkeling".

MEUTELE
"Zit niet zo te meutele". Kortom "Mopper niet zo".

MIEGELEN
Als het miegelt wordt je wel nat, maar echt regenen kan je het niet noemen. De meesten zeggen motregen i.p.v. miegelen. Een andere betekenis schijnt "veel"te betekenen. Bijvoorbeeld: "Het miegelt hier van de mieren". Wat is het Zaans toch mooi!

MIEREKE
Ingespannen kijken of turen werd miereke genoemd. Tijd voor een nieuwe bril dus.

MIERSEG
Als je vreselijk trek hebt in zoetigheid, ben je mierseg. Behalve soms in Waterland hebben we het nooit ergens anders gehoord.

MIESGASTERIG
Je hebt de pest in en je bent sacherijnig. Kortom: je bent miesgasterig. Een misselijk ventje is trouwens een "miesgassie".

NACHTEG
Een oud woord. Laat in de klossebak en vroeg op heeft "nachteg" tot gevolg. Je voelt je niet erg uitgeslapen.

NUSKELTJE
Volgens een van onze bezoekers is dit een klein persoon uit Wormerveer. "Dat waiffie van hem is ok een nuskeltje".[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Mijn vrienden / buddies

Alle beetjes helpen

  • Help slachtoffers aardbeving AziŽ

Vraag & Aanbod

Terug naar ZaanNet

  • Klik op onderstaande afbeelding.

Teller


Copyright 2002-2019