Ľ I - J - K

Wat is dit?

IN DE TIST
Komt vooral bij dames voor. Haar haar zit in de tist of in de knoop en in de war.

INDEWINDS
Zeiluitdrukking. Het betekent tegenslag hebben.

INVERDAN
Een beetje moeilijk te vertalen woord. Het beste komt de vertaling "ingeklemd, en wat naar achteren staand, tussen twee huizen" nog bij de werkelijkheid. Voorbeeld: "dat groene hoissie is inverdan".

JEUKBONKEL
Dit moet gewoon Nederlands worden.Een jeukbonkel is een muggebeet.

KANES
Heb je een beetje groot uitgevallen hoofd dan heb je een "kanes". Zie er bovendien wat slonzig uit dan ben je een "smeerkanes".

KERREK
Veel doen ze er hier niet aan, toch is er een uitdrukking die wij u niet willen onthouden: "De kerrek is hoger as de tore". Betekenis: de vrouw is langer dan haar echtgenoot.

KETTEREN
Spelletjes werd door de schooljeugd veelvuldig gespeeld. "Tikkie de man" was zo'n spelletje. In Wormer noemde men dit ketteren.

KETTIG
Soms voel je je met een aantal borreltjes op goed kettig. Dus prettig en plezierig.

KIPPEDRIFFIE
Als iemand boos is en niemand trekt het zich aan dan spreken we van een "kippedriffie".

KIPPEDRITJE
Daar gaan de kleintjes vanaf hun vierde jaar na toe. Ja, naar de kleuterschool.

KLESSE
Ook nu hebben ze in de Zaan veelvuldig "natte klesse". Natte voeten dus.

KLESSEBESSE
Dit woord werd (en wordt) gebruikt als kletspraat. Vooral de Zaanse waiffies maakten zich hier schuldig aan.

KLITJE
We hadden er zelf nog nooit van gehoord, maar zo is ons verzekerd, het is Zaans voor roggebrood.

KLOKEN
Iets uitzoeken, iemand uithoren.

KLOMPENHOISSIE
Klompen waren in de Zaanstreek gewild schoeisel. Meestal kwam men het huis binnen via de achterzijde. Je stapte dan een kleine aanbouw aan het huis in en deed daar je klompen uit.

KLOSSEBAK
Vooral bij regen en wind is het goed "De klossebak in te doike". Naar bed dus. Vader zei dan "Ik ga klarigheid make" of "Ik ga koesie-te-miere", of "klossekiste".

KLUFT
Een klassieker! De helling van een brug of dijk is een kluft en dit woord wordt in het Zaans door iedereen begrepen. Een leuke uitdrukking: "Et is puur zo'n kluft".

KNETFER
Wij hoorden dat rond 1950 dit woord in Wormerveer en omstreken werd gebruikt om een politie-agent aan te duiden.

KNEPPEL
Is dit Zaans of wordt het ergens anders in Nederland ook gebruikt? Het betekent in ieder geval "erg" Zo kan je kneppel hard rijden op je brommer. Dan wordt het moeilijk voor de veldwachter om je te pakken te krijgen. "Dat kneppelt puur an" wil zeggen dat het duur is.

KOPPIE DOEN
Een "koppie doen" kan altijd want altijd staat in de Zaanstreek de koffie klaar. Meestal waren er twee koekjes bij, die dan meteen werden "gesnaaid".

KOREN
Is dit typisch Zaans?. Met koren bedoelen we niet dat spul waar de boer iets mee doet maar meer "kokhalzen", het begin van overgeven.

KORRIE
Oude herinneringen komen bij de wat oudere Zaankanters terug bij lezing van dit woord. De korrie werd gebruikt bij korriewedstrijden die vooral in de Luilaknacht werden gehouden. De korrie was een kar waar een jongen inzat en meestal door vijf andere werd voortgetrokken. Wie het snelste over de finish kwam was uiteraard winnaar en de grote lol was om na de meet de korrie, meestal met bestuurder en al in een bak met water te dompelen, dit om de gloeiendhete wielen niet in de fik te laten vliegen.

KRAMMENAKKEG
Bij een verkoudheid of griepje voel je je knap "krammenakkeg". Je bent dan gewoon zo gammel als wat.

KREPSER
Iemand die heel gierig is.

KROOSDOIKER
Al die dorpen in de Zaanstreek hebben de mooiste "scheldnamen" voor hun buurmannen. De bekendsten zijn: Kroosdoiker (Westzaan), Galgezager (Zaandam), Gortboiker (Assendelft), Gladoor (Wormerveer), Krentekakker (Zaandijk), Koekvreter (Koog en Krommenie), Stienegooier (Wormer), Doppehokker (Oostzaan) en Orebaiter (Jisp).

KULLEKIE
Het beste te vertalen met 'kuiltje". Bijvoorbeeld een kullekie jus op de stampot boerenkool, maar ook op schoot bij je geliefde, ouders, opa of oma.

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Mijn vrienden / buddies

Alle beetjes helpen

  • Help slachtoffers aardbeving AziŽ

Vraag & Aanbod

Terug naar ZaanNet

  • Klik op onderstaande afbeelding.

Teller


Copyright 2002-2018