» D - E

Wat is dit?

DAAIIG
Daaiig werd gezegd als het vlees niet helemaal doorbakken was.

DAINE
Als je een zeurderige pijn, bijvoorbeeld in je tanden en kiezen voelt dan "daint et".

DEBBER
"Je benne en debber" Je was dan een hele grote sufferd.

DEMP
Vieze steeg tussen de achterkanten van huizen (al dan niet met tuintjes). Meestal stond de demp vol met troep. prut of blubber. Vroeger soms een slootje geweest.

DERDE PINKSTERDAG
Een begrip in de Zaanstreek, die dinsdag na Pinksteren. Massaal trekken de Zaankanters naar de beestenmarkt om een "bokkie te kope". Meestal met een "kater" wordt enige uren later de terugreis aangevangen. Helemaal duidelijk hoe deze traditie is ontstaan weten we (nog) niet, maar het meest logische verhaal lijkt ons dat nadat in vroeger tijden de Spanjaarden verdreven waren (de strijd woedde nabij de huidige molen "De ooievaar") de dinsdag na Pinksteren weer vlees op de beestenmarkt te Purmerend gekocht kon worden.

Ook kregen wij het bericht dat op Derde Pinksterdag de bemanning in ons gebied aanmonsterde voor de walvisvangst en vanaf deze dag lang van huis was. Wij hadden hier nog nooit van gehoord. Iemand anders wel?

DEUR
In het Zaans wordt de O-klank (door) uitgesproken als "deur".

DOEG
Dat is een landelijk bekende! Zoals men in Brabant "houwdoe" zegt, zo zegt de Zaankanter "doeg". Wil je wat vriendelijker gedag zeggen kan je ook nog "dug" zeggen.

DOIVEKATER
Velen geloven dat dit een typisch Zaans brood is, maar reeds rondom 1400 werd dit brood in de omgeving van Leiden genoemd. "Doivekaters" worden echter nog steeds in de Zaanstreek gebakken en door velen smakelijk genuttigd.

DOPPEHOKKER
De Zaanstreek bestaat uit een aantal kleine dorpen en de inwoner van ieder dorp had een bijnaam. Iemand uit Oostzaan was een "doppehokker", uit Assendelft komen de "gortboike", Westzaners waren "kroosdoikers" en Wormerveer had zijn "Gladore". De "koekvreters" woonden in Koog aan de Zaan en Krommenie, terwijl "krentekakkers" uit Zaandijk kwamen. De Zaandammer, tenslotte, was een "galgezager".

Een van onze lezers stuurde een stukje tekst mee uit Het Zaanse namenlexion (geschreven door D. Kerssens) waar een aantal bijnamen worden verklaard.
Wij lezen o.a.
Bijnamen waren gebaseerd op bepaalde eigenschappen of kenmerken. De Galgenzagers (Zaandammers) werden zo genoemd als herinnering aan het illegaal omzagen van de galgen waaraan de aanstichters van de turfoproer in 1678 waren opgehangen. In Koog werd veel stijfsel gemaakt, vandaar waarschijnlijk de bijnaam "Stijfselkneters". De Zaandijkse "Krentenkakkers" herinnert aan een gedichtje:

Op Zaandaik daar benne ze raik,
Daar dragen ze gouwe kappen.
Maar 's avonds als der vrijer komt,
Dan benne 't ouwe lappen.


Door het lawaai van de oliemolens in Wormerveer waren vele knechten wat doof en hadden altijd vette handen. De naam "Gladoren" is dan snel gevonden.

DORREL
Het klink heel anders maar het is hetzelfde! Dat stukje uit je neus.

DROISTEG
"Doen niet zo droisteg" Ook nu wordt dit nog gezegd als iemand heel erg "druk" is.

DUCDALF
Een ducdalf is een grote meerpaal, die op het randje van de kade en het water staat. Aan deze paal bonden de schippers hun touwen vast. De Zaanse jeugd was gek op ducdalven want je kon er zo lekker vanaf duiken. Van n van onze bezoekers kregen wij de uitleg over het ontstaan van dit woord. Het woord stamt uit de tijd van de Hertog van Alva (Le Duc d'Alva). De hertog droeg altijd zwarte kleding met een witte kraag en zo ziet de ducdalf er ook uit, namelijk een witte kop met daaronder een lang donker gedeelte.

ERG HEBBE
Opletten. Ook dit wordt nog steeds in de Zaanstreek gezegd. "Heb erreg, deer komt de pelisie."

ETTERDETET
Was je heel erg netjes dan was je een "etterdetet". Was je onhandig dan was je een "heutemeteut" en had je alles goed voor elkaar dan was je gewoon een "otemetoot".

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Mijn vrienden / buddies

Alle beetjes helpen

  • Help slachtoffers aardbeving Azi

Vraag & Aanbod

Terug naar ZaanNet

  • Klik op onderstaande afbeelding.

Teller


Copyright 2002-2019